FUNDERAR DU PÅ ETT NYTT OBJEKTIV?


Hade jag börjat fota idag och bara haft ett kitobjektiv (det som ibland följer med kameran) hade jag utan tvekan köpt ett 50mm F1.8 objektiv som ett första objektiv.


Det är både hemskt prisvärt (de allra flesta märkena har ett mellan 1000-3500 kr). Du kan ta fina och smickrande bilder på dina barn, både på nära håll och du kan få med omgivningen OCH en fin suddig bakgrund om du vill.  


Personligen använder jag både ett 85mm F1.4 och ett 35mm F1.4 på alla fotograferingar (för att få med både omgivningen och det vackra suddet) och skulle jag idag bara få använda ett objektiv till porträtt skulle jag nog välja 85 mm.


Ett 50mm är hemskt mångsidigt och fungerar både inne och ute. 85 mm gör att du måste gå en bit ifrån motivet du fotar. Både för att kunna ta bilden men också för att få med något annat än t.ex. bara ett ansikte. Därför blir det svårare att fota t.ex. inomhus.


Men varje gång jag fotat med ett 50 mm så är det som att utseendet inte lockar mig. 50 mm tar bilder så som ögat uppfattar din omgivning. Alltså känns bilderna rätt "normala".


85mm känns lite annorlunda, du får mer t.ex. mer sudd i dina bilder och motivet sticker ut på ett annat sätt. Men jag vill tillägga att det är extremt många fotografer som börjar med ett 50 mm objektiv och totalt förälskar sig i det och återkommer till det igen och igen trots att de köper nya och andra objektiv senare i karriären.


Men se till att bländaren åtminstone är F1.8 när du köper ett 50 mm. Det väldigt stor skillnad mellan F1.8 och F1.4 eller F1.2 men likaså i pris.


Kom bara ihåg att kolla om du har en APS-C eller fullformat eller annan kamera innan du köper ett objektiv. För det påverkar som sagt brännvidden.


Och som ett sista tips skulle jag säga - KÖP BEGAGNADE OBJETIV. Speciellt om du gör det från en återförsäljare som t.ex. CyberPhoto. De kvalitetssäkrar objektivet, ger dig en garanti och andrahandsvärdet håller sig riktigt bra på objektiv eftersom det inte gör något att objektivet använts förut. De gör dem inte sämre.


STORT LYCKA TILL!