Vad är en sagofotografering?


Well. Det korta svaret är redigeringen. OCH fotograferingen.


Den längre förklaringen är:


När jag fotograferar familjer och barn fotar jag för att fånga känslor, band och relationer. Använder ljuset och platsen för att göra bilderna vackrare, starkare och mer gripande. Sedan redigerar jag bilderna och jobbad med det ljus och färger som finns i bilden. Ibland behöver jag plocka in någon bild i photoshop för lite småfix - men håller mig till 95 % i Lightroom. Men i Photoshop kan du göra så mycket mer.


När jag redigerar mina bilder för sagokänsla redigerar jag varenda bild från början till slut i Photoshop och den här bilden tog cirka 45 min att redigera. Från början till slut. Så betydligt längre tid än jag lägger på en bild när jag fotograferar familjer och redigerar 45 bilder.


Men är det bara redigeringen ⁠som skiljer sig åt?

Nej.


Det här är en vanlig tankevurpa när många börjar fotografera. "Åh, jag vill också ha den där magiska effekten i mina bilder, jag måste nog lära mig redigera".


Grejen är den, när du skapar sagobilder måste du först FOTA med just redigeringen i åtanke. Du kan inte addera en sagoeffekt på en bild som inte har rätt egenskaper redan från kameran. Det kommer bara kännas konstigt, som att nått saknas och lite "b-igt". Så kändes i alla fall mina bilder när jag försökte redigera som proffsen men inte hade fått med mig rätt egenskaper i bilden direkt från kameran.


En hemskt viktig aspekt i sagofotografering är just sagoberättandet. Därför är det mycket möjligt att du kommer välja en helt annan plats och andra kläder. Men framförallt så tänker du på färger, ljus, plats, posering och HUR du fångar bilden på ett annorlunda sätt. i jämförelse med "traditionella bilder".

Så vad betyder så sagofotografering och sagoredigering? För mig är definitionen att jag fotar på ett sätt som tillåter mig att förstärka och berätta en speciell historia med hjälp av allt ifrån kläder, posering, ljus, plats och sedan redigering i photoshop.


Problemet är att du kan inte redigerar för en sagobild om du inte redan fotat för redigeringen. Det kommer kännas konstigt, som att något saknas eller inte stämmer.


Så känner du att det känns konstigt, att du inte får till det eller att något saknas - då kan det mycket väl vara något av alla stegen innan själva fotograferingen du saknar. Det gäller att få med helheten.