Vad är en sagofotografering?


Well. Det korta svaret är redigeringen. OCH fotograferingen.


Den längre förklaringen är:

När jag fotograferar familjer och barn som vanligt redigerar jag bilderna i Lightroom. Ibland behöver jag plocka in någon bild i photoshop för lite småfix - men håller mig till 95 % i Lightroom. Där jobbar jag bara med ljus och färger - men i Photoshop kan du göra så mycket mer. I sagofotografering redigerar jag varenda bild från början till slut i Photoshop och den här bilden tog cirka 45 min att redigera. Från början till slut. Så betydligt längre tid än jag lägger på en bild när jag fotograferar familjer.


Men är det bara redigeringen ⁠som skiljer sig åt?

På en sagoredigering fotograferar jag med just redigeringen i åtanke. Det kan hända att vi väljer en annan plats och att vi tänker lite annorlunda kring kläderna. Men framförallt så tänker på jag på färger och ljus och plats på ett annorlunda sätt när jag fotograferar för en sagofotografering än en familjefotografering och själva fotograferingen i sig är lite mer stillsam än busig. Skulle säga att sagofotografering är lite mer själslig och bär på en historia, medan en familjefotografering är mer fart och bus. Därför är det långt ifrån alla bilder det går att redigera på det här sättet. ⁠Men ibland går det att göra på bilder tagna under en "vanlig" fotografering också.

Så vad betyder så sagofotografering och sagoredigering? För mig är definitionen att jag fotar den för att kunna redigera den på ett speciellt sätt sedan i photoshop. Sedan redigerar bilden från början till slut i photoshop och lägger ganska mycket tid på varje bild. ⁠


Här är ett exempel på sagoredigering.

Efter redigering - Före redigering

boka egen sagofotografering


Tema, plats, färger, story osv bollar vi tillsammans. Men allt som är rustikt, gammeldags och utspelar sig i naturen är mina områden av expertis. Så gillar du den stilen kommer vi komma bra överens! :)


Ser fram emot ditt mejl.

Vem ska fotas, vad önskar du för tema, miljö, färger? Eller får jag helt fria händer? Berätta gärna mer vad du drömmer om och vad jag kan hjälpa dig med.