är foto något som


Vissa "bara har"?


Nej!


Du behöver ingen “magisk medfödd känsla” för att (snabbt) bli en grym fotograf 📷

Hade du frågat mig om jag var konstnärlig eller kreativ innan jag började fota hade jag skrattat och svarat nej.


På riktigt. Jag hade ingen koll. Det var foto som hjälpte mig träna upp den muskeln.

För det är som en muskel. Som går att träna upp.


Precis som att det finns strategier och metoder för att öka din kondition eller bygga muskelmassa så finns det konkreta saker du kan göra för att ta en bra bild. Men har du ingen aning om vad det är som gör att du för större muskelmassa och hur en strategi kan se ut kommer du träna gå på gymmet och träna på måfå och förmodligen tänka att “nej jag kanske inte är en sån som kan bli riktigt vältränad”. Om du däremot får en plan så inser du att du behöver variera kondition och styrka, träna olika muskelgrupper på olika sätt, att maten påverkar m.m.


Det är alltså svårt att göra rätt automatiskt. Du kan såklart komma dit efter mycket trial and error. Men det finns ingen garanti. Och många slutar långt innan för att det känns så svårt.


Jag är mer av en “vill se utveckling med en gång” karaktär och spenderar inte massa tid på att söka svaren - utan tränar på att praktisera det jag vet kommer göra skillnad. För det är där utvecklingen sker.


Summan av kardemumman?


Du behöver alltså ingen “magisk medfödd känsla”, utan foto är något man lär sig. Om det nu är så att du måste ha en magisk medfödd känsla var det i alla fall något som jag inte hade.


Behöver det ta lång tid att se resultat? Nej!


4 månader efter att jag lärde mig fota i manuellt läge (jag är ingen hobbyfotograf som fotat hela mitt liv och en vacker dag “tog tag i min fotodröm”) utan började på riktigt fota 4 månader innan jag tog jag emot mina första betalande kunder.


6 månader efter att jag lärde mig ställa in kameran själv tog jag en bild som kvalade in till SM-final i foto. Tar jag bättre bilder idag än 6 månader efter jag började? Givetvis har jag utvecklats massor. Men poängen är att det behöver inte ta så lång tid som du tror och det är definitivt lättare än du tror att lära dig.