VAD BEHÖVER DU VETA OM OBJETIVET NÄR DU BÖRJAR FOTA?



  1. BRÄNNVIDD
  2. BLÄNDARE



Objektivet gör störst skillnad för utseendet i dina bilder.


Så jag skulle personligen hellre fota med ett objektiv jag älskar och en billig kamera, än en dyr kamera och ett objektiv jag inte älskar. 

I det här inlägget får du koll på de enda två siffrorna på objektivet du behöver kunna samt hur du ska tänka när du väljer ditt första objektiv och vilket objektiv JAG HADE VALT om jag hade börjat fota barn idag.

1. BRÄNNVIDD

Brännvidd betyder enkelt förklarat - hur mycket får du med i bilden och hur suddig blir din bakgrund.


BRÄNNVIDDER UNDER 35mm = VIDVINKEL

Kallas för vidvinkel. Är bra i trånga utrymmen (inomhus) för att få med omgivningen. OBS! Du måste gå ganska nära det du ska fota för att det inte ska bli “en liten prick” men fota INTE barn eller människor på nära håll med ett vidvinkelobjektiv för de förvränger ansiktsdrag på ett lite osmickrande sätt (samt raka linjer så som tex en dörrkarmar). 


BRÄNNVIDDER MELLAN 40-60 mm = NORMALOBJEKTIV 

De kallas normalobjektiv eftersom de motsvarar ungefär det du ser. 50 mm är många porträttfotografers favoritobjektiv eftersom det fångar barns ansiktsdrag på ett attraktivt sätt även på nära håll. Du kan vara nära men får ändå med omgivningen och en fin suddig bakgrund om du vill. 


BRÄNNVIDDER ÖVER 70 mm = TELEOBJEKTIV

Kallas för teleobjektiv och bilden du tar blir mycket inzoomad. Fördelen är att bakgrunden blir väldigt suddig och fin och ansiktsdragen likaså oavsett hur nära du går. Om du har exakt samma inställningar annars på kameran så får du suddigare bakgrund ju större brännvidd du fotar med (ju högre siffra före “mm”). Nackdelen med teleobjektiv är att du får med väldigt lite av omgivningen och du måste stå väldigt långt borta från dem du fotar. Alltså inte optimalt om du vill skoga och busa med dem du fotar eller fotograferar inomhus.


HUR HITTAR DU BRÄNNVIDDEN?

Vilken brännvidd du har på ditt objektiv står markerat på ditt objektiv och beroende på fabrikat kan det vara markerat på olika sätt. Här kommer tre olika exempel.

Här står FE för munstycket (vilken kameran den passar), 1.8 för hur stor bländaren kan bli och 20 för brännvidden. Detta objektiv har alltså brännvidden 20 mm och klassas som ett vidvinkelobjektiv. Du får med mycket av omgivningen men bakgrunden blir inte så suddig.

85mm står för brännvidden, 1:1.4 står för hur stor bländaren kan bli. Det här är alltså ett teleobjektiv där du får stå längre ifrån dem du fotar men får en suddigare bakgrund.

Igen står FE för munstycket (vilken kamera det passar), 4 för bländaren och 24-70 för brännvidden. Detta är alltså ett zoomobjektiv som kan fotografera på brännvidderna från 24mm till 70 mm.

OBS! DIN KAMERA PÅVERKAR BRÄNNVIDDEN

Om du har en APS-C sensor på din kamera (sensorn är lilla rutan du ser när du tar av objektivet) så påverkas brännvidden. Googla ditt kameramärke för att se om det är en APS-C eller en fullformatskamera du har (eller annan sensor).


Har du en APS-C måste du gångar brännvidden med 1.5 (eller 1.6 om du har en Canon) för att veta vilken brännvidd du fotar på.


Så har du en APS-C kamera och köper ett 35 mm F1.8 objektiv fotar du egentligen på brännvidden 52,5 mm (56 mm på en Canon). Köper du ett 50 mm F1.8 till en APS-C kamera fotar du på 75 mm (80 mm på en Canon).


Många fotoaffärer (tex ScandinavianPhoto och CyberPhoto) brukar skriva om man beräknat brännvidden för en APS-C kamera eller Fullformat - här kan du också köpa objektiv begagnat och de hjälper dig om du har frågor. Kan varmt rekommendera dessa två återförsäljare. 

2. BLÄNDARE

Eftersom jag fotograferar porträtt är bländaren superviktig för mig och jag vill gärna kunna använda bländare F1.4 men åtminstone F1.8, så jag kan lägga fokus på detaljer så som ögon eller händer och andra delar av bilden blir suddiga.


Brännvidden påverkar den suddiga bakgrunden (högre siffra mer sudd) men det gör också bländaren och här är det tvärt om (lägre siffra, mer sudd). Varför då? Jo, siffran berättar hur stort djup i bilden som ska vara i fokus.


Så en låg siffra betyder att en liten del av bilden är i fokus (och en stor del suddig) och en högre siffra betyder att mer av bilden är i fokus (och en mindre del suddig).


Vad klassas då som en låg siffra? Porträttbländare räknas från F1.2-2.8. 


Det är dock oftast billigare att köpa objektiv som har bländare F3.5 eller högre men luras inte att köpa ett billigare objektiv om det är billigare på bekostnad av bländaren. Du kan helt enkelt inte ta samma typ av bilder om du inte kan använda en låg siffra. Porträttbländare räknas från F1.2-2.8.  


Fotograferat med brännvidd 85mm och bländare F2.5

Vill du att jag ska ta dina bilder istället?


Nemas problemas. Här hittar du mer information och bokar din familjefotografering. :)